maandag 10 februari 2014

Literaire stroming Kees de Jongen

Theo Thijssen, Kees de Jongen
Bussum, 1923. Uitgegeven door Van Dishoeck
Aantal pagina’s: 352

Genre: Neoromantiek

samenvatting
Kees Bakels woont samen met zijn ouders, zijn jongere zusje Truus en zijn jongere broertje Tom in Amsterdam. Zijn ouders hebben een schoenenwinkel. Kees zit in de zesde en laatste klas van de lagere school. Het gaat goed op school. Kees wordt benoemd tot 'jongen-van-de-bel', hij moet de deur openen voor laatkomers en ouders. Kees wil anders zijn dan de anderen. Als de kinderen op school prijzen mogen kiezen, kiezen de meisjes voor een naaidoos en de jongens voor een figuurzaag, atlas of een postzegelalbum. Kees niet. Kees kiest een schaakspel. Een prijs die nog nooit iemand heeft gekozen. In de loop van het verhaal komt Rosa Overbeek bij Kees in de klas. Ze komt van een rijk instituut en Kees vindt haar al vanaf het eerste moment bijzonder. Hij vindt dat ze samen boven de medeleerlingen uitsteken en fantaseert regelmatig over haar.

Thuis gaat het minder goed. Zijn vader is ernstig ziek en de armoede staat voor de deur. Net als zijn vader weigert Kees de armoede en de ziekte van zijn vader te accepteren. Ondanks de armoede geeft zijn vader Kees een nieuwe atlas en een mooi pak in plaats van een vermaakte oude mantel. De cadeaus zijn een aderlating voor het gezin, maar leven voort als hoogtepunten in de herinnering van Kees. Zijn vader sterft als Kees met zijn broertje en zusje bij een oom en tante is. Op school ontfermt Rosa zich over hem. Ze schudt haar hoofd als de leraar voorstelt om te gaan zingen. Zingen in een klas waarin een jongen zit die net zijn vader heeft begraven, dat gaat toch niet? Kort daarna geeft ze Kees een pen. Kees vlucht ermee zijn fantasie in.Thuis gaat het na de dood van zijn vader steeds slechter. Ze verhuizen en krijgen een nieuwe kamergenote: juffrouw Dubois. De moeder van Kees begint samen met haar een koffie- en theehandeltje om aan geld te komen. Kees helpt hen door de nieuwe voorraden op te halen. Als de koude winter en hoge stookkosten het gezin verder de armoede in drijven, accepteert Kees de neergaande lijn. Hij besluit een baas te gaan zoeken en de school te verlaten. Zijn moeder gelooft hem eerst niet, maar is hem later vooral dankbaar.In de slotscène van het boek ontmoeten Kees en Rosa elkaar. Op aandringen van Rosa, die merkt dat hij ergens mee zit, vertelt Kees dat hij gaat werken. Rosa kust hem op zijn wang en vlucht dan weg. Kees voelt zich dan zielsgelukkig. 

Stroming: neoromantiek
De neoromantiek is een reactie op het naturalisme. Het komt vooral tot uiting in een drang om te vluchten van de werkelijkheid, een soort escapisme. Vaak wordt er gevlucht naar verre landen, verlangens (sehnsucht) en historie. Fantasie, weltschmerz en idealisme staan centraal.

Het verschil met de romantiek in 1780-1880 is dat er minder waarde wordt gehecht aan de exacte plaats en tijd en feiten, maar dat de historische sfeer des te belangrijker is. Dit is echter geen strak of groot verschil, en er zijn dan ook critici die vinden dat de verschillen te klein zijn, en dat neoromantiek daardoor geen duidelijk begrip is.
 

Voorbeeld
Een stukje tekst waarin het escapisme naar voren komt is het gedicht ‘aan zee’ van J.C. Bloem. De man staart naar de verte, naar verre landen. Hij denkt na over ouderdom en de tijd, waarvan hij zou willen vluchten.


Een gore zee;
Aan 't strand daarvan:
Van lieverlee
Een eenzaam man.

Zijn blik is naar
Verlatenheid - 
Geen uitzicht, waar
Men die vermijdt.

In 't niets verglijdt,
Zonder misbaar,
De hooploosheid
Van weer een jaar.

De mond blijft stom
Tegen den tijd,
Want ouderdom
Is eenzaamheid.
 

Kees de Jongen
In het boek Kees de Jongen van Theo Thijssen komen deze kenmerken ook naar voren. Kees denkt veel na over de dingen die hem gebeuren, maar meer nog fantaseert hij over de dingen die gaan gebeuren. Hij leeft hierdoor deels in zijn eigen fantasie, waarin hij vlucht voor de werkelijkheid. Weltschmerz staat niet centraal, hoewel er van alles misgaat in het leven van Kees. Het ongeluk blijft bij deze situatie, het gaat niet over het onheil op de wereld.

Verlangen staat wel centraal; verlangen om met Rosa te zijn, verlangen om de beste te zijn. Dit verlangen is grotendeels ook verweven in zijn fantasie, waarin die verlangens uitkomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten